DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2022.8(41).20-27

Світові та вітчизняні тенденції розвитку виробництва продукції молочного скотарства

Л.Д. Запірченко, М.В. Бугаєва, А.А. Збаржевецька

Про авторів

Л.Д. Запірченко, доцент, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та підприємництва, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0114-6629, e-mail: zapirchenko2020@gmail.com

М.В. Бугаєва, доцент, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та підприємництва, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7460-9279, e-mail: bmw87forever@gmail.com

А.А. Збаржевецька, здобувач освіти, Національний університет «Львівська політехніка», м. Львів, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2508-367X, е-mail: zbarzhevetska524@gmail.com

Анотація

У сучасних умовах господарювання галузь молочного скотарства, з одного боку, належить до складних як в організаційному, так і в технологічному аспектах його складових, а з іншого, це галузь, яка залишається провідною в тваринництві. Дослідження полягає у розгляді сучасних тенденцій розвитку молочного виробництва, визначенні напрямків збільшення виробництва молока в господарствах та визначенні практично значимих рекомендацій стосовно можливих трансформаційних змін в господарствах. Визначено, що молочна галузь набуває більшої вагомості у продовольчих системах більшості країн. Досліджено продуктивність корів за регіонами України та на міжнародному рівні в окремих країнах. Встановлено значення збільшення обсягів виробництва всіх видів продукції, особливо молока для розвитку тваринницької галузі, а молочної промисловості в агропродовольчому секторі для забезпечення населення повноцінними продуктами харчування. Зазначено проблеми, що перешкоджають розвитку галузі. Виділено ряд стримуючих чинників розвитку галузі молочного скотарства, а саме: низький рівень закупівельних цін, труднощі з капітальним будівництвом та модернізацією ферм і приміщень через невигідність кредитної політики фінансових установ для аграріїв, низький рівень інтеграції виробництва та переробки молочної продукції, невисока концентрація поголів’я корів на підприємствах, використання традиційних застарілих технологій у виробництві сировини та інші. Отже, галузь молочного скотарства як на рівні держави, так і на світовому потребує систематичної подальшої інтенсифікації та розвитку. Резервами щодо поліпшення якості молока, нарощування обсягів виробництва може бути система заходів щодо підвищення молочної продуктивності корів та зниження собівартості виробництва молока. Провідними заходами на перспективу мають бути інноваційні підходи до розвитку галузі, в основі яких технології, прогресивні системи годівлі тварин, сучасне техніко-технологічне забезпечення, використання ІТ-технологій, селекційно-племінна робота та енерго- і ресурсозбереження.

Ключові слова

молочне скотарство, молочна галузь, виробництво молока, продуктивність, розвиток, резерви розвитку

Повний текст:

PDF

Посилання

1. Zakon Ukrainy «Pro fermers'ke hospodarstvo» iz zminamy vid 30.03.2016 r. [Law of Ukraine «On Farming» as amended on March 30, 2016]. (2016, 30 March). zakon2.rada.gov.ua. Retrieved from http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/973-15 [in Ukrainian].

2. Shpychak, O.M. (Eds.). (2015). Analysis of the current situation and forecasts of livestock markets in Ukraine and the world: monograph. K.: NNTs «IAE».

3. Ekonomichna statystyka. Ekonomichna diial'nist'. Sil's'ke, lisove ta rybne hospodarstvo [Economic statistics. Economic activity. Agriculture, forestry and fisheries]. ukrstat.gov.ua. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].

4. Ivanukh, R.A., Dusanovs'kyj, S.L., & Bilan, Ye.M. (2003). Ahrarna ekonomika i rynok [Agrarian economy and market]. Ternopil': «Zbruch» [in Ukrainian].

5. Kozak, O.A., & Dudnyk, O.S. (2016). Perspektyvy transformatsii osobystykh selians'kykh hospodarstv u simejni fermers'ki hospodarstva [Prospects for the transformation of personal farms into family farms]. Efektyvna ekonomika - Efficient economy. Retrieved from http: // www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5181 [in Ukrainian].

6. Lupenko, Yu.O., Malik, M.J., & Kisil', M.I. (2014). Metodychni rekomendatsii z orhanizatsii simejnykh ferm v Ukraini (na prykladi ferm z vyrobnytstva moloka) [Methodical recommendations for the organization of family farms in Ukraine (on the example of dairy farms)]. K.: NNTs «IAE» [in Ukrainian].

7. Ofitsijnyj sajt FAO [Official FAO website]. (n.d.). fao.org. Retrieved from www.fao.org [in Ukrainian].

8. Fedulova, I. (2018). Rynok molochnoi produktsii Ukrainy: mozhlyvosti ta zahrozy [Dairy market of Ukraine: opportunities and threats]. Tovary i rynky - Goods and markets, 1, 15-28. Retrieved from http://tr.knute.edu.ua/files/2018/01(25)/04.pdf [in Ukrainian].

9. Yaroshko, M. Osoblyvosti riznykh system utrymannia VRKh. Pryv'iazne utrymannia [Features of different systems of cattle. Anchored content.]. www.agro. Retrieved from http://www.agro bisiness.com.ua/suchasne tvarynnytstvo/657.html [in Ukrainian].

10. Hemme (Eds.). (2016). 2016: IFCN Dairy Report. Kiel: IFCN [in English].

11. Henley, J. (2014). The Battle for the Soul of British Milk. The Guardian. Retrieved from https://www.theguardian.com/uk-news/2014/oct/02/-sp-battle-soul-british-milk [in English].

12. Economic Report 2017/18. (2017). European Dairy Association. Retrieved from https://eda.euromilk.org/fileadmin/user_upload/Public_Documents/Facts_and_Figures/EDA_Economic_Report_2017.pdf [in English].

13. OECD-FAO Agricultural Outlook 2017-2026. (2017). fao.org. Retrieved from http://www.fao.org/publications/oecd-fao-agricultural-outlook/2017-2026/en [in English].

Пристатейна бібліографія


Copyright (c) 2022 Л.Д. Запірченко, М.В. Бугаєва, А.А. Збаржевецька