DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2023.10(43).143-155
Аналіз ринкових тенденцій інтелектуальної автоматизації ресторанного бізнесу
Про авторів
Г. Й. Островська, доцент, кандидат економічних наук, доцент кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль, Україна, ОRCID: https://orcid.org/0000-0002-9318-2258, e-mail: h.ostrovska@gmail.com
Р.П. Шерстюк, доцент, доктор економічних наук, завідувач кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6253-9421, e-mail: romsher85@gmail.com
О.О. Летун, аспірант кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг, м. Тернопіль, Україна, https://orcid.org/0009-0002-7958-678X, e-mail: alexletunblack@gmail.com
Анотація
Стаття присвячена тенденціям ринку інтелектуальної автоматизації ресторанного бізнесу. Визначено основні причини необхідності автоматизації бізнес-процесів на підприємствах ресторанного господарства України. Стверджується, що інтелектуальна автоматизація відіграє важливу роль у підвищенні ефективності та конкурентоспроможності ресторанного господарства.
Дано авторське визначення категорії «інтелектуальна автоматизація процесів підприємства громадського харчування». Доведено вплив цифровізації та автоматизації на прискорений розвиток FoodNet – високотехнологічного ринку виробництва та споживання продуктів харчування. Основна мета створення FoodNet – розробка «розумних» послуг і продуктів, які стануть лідерами на світових ринках завдяки найкращим технологічним рішенням для продовольчої безпеки людини. Запропоновано напрями практичного застосування технологій автоматизації на підприємстві ресторанного господарства. Проведено порівняльну характеристику основних систем автоматизації ресторанного господарства, виявлено їх переваги та недоліки. Розроблено еталонний процес застосування нових технологій для інноваційних бізнес-процесів на українському ринку ресторанних послуг з урахуванням сучасних реалій. Ці технології спрощують рутинні операції, забезпечують високу точність і покращують загальний досвід як для власників ресторанів, так і для клієнтів.
Досліджено світовий досвід використання інновацій у сфері інтелектуальної автоматизації як багатоелементної системи, що позитивно впливає на функціонування підприємств ресторанного господарства. Запропоновано низку рекомендацій у контексті оновлення існуючих бізнес-моделей та використання інновацій у сфері інтелектуальної автоматизації, які дозволяють підвищити ефективність роботи, покращити обслуговування клієнтів та оптимізувати бізнес-процеси ресторанного бізнесу. Загалом важливо розглядати інтелектуальну автоматизацію в контексті конкретних потреб і можливостей окремого ресторанного підприємства.
Ключові слова
підприємство ресторанного господарства, ринок ресторанних технологій, системи інтелектуальної автоматизації, ринок продуктів харчування, інноваційний процес, робототехніка.
Повний текст:
PDF
Посилання
1. Huzar, U., Holod, A., Paska, M., Felenchak, Y,. & Fedoryshyna L. (2022). Stanovlennya industriyi hostynnosti yak chynnyka pidvyshchennya konkurentospromozhnosti natsionalʹnoyi ekonomiky [Establishment of the hospitality industry as a factor in increasing the competitiveness of the national economy]. Financial and credit activity problems of theory and practice, Vol. 3, 208-215. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.3.44.2022.3596 [in Ukrainian].
2. Dostavka yizhi v Ukrayini ta sviti – rozkish chy nova norma? [Food delivery in Ukraine and the world – a luxury or the new norm?]. (n.d.). epravda.com.ua. Retrieved from https://www.epravda.com.ua/rus/columns/2023/12/29/708250/ [in Ukrainian].
3. Zavadynska, O., Nikolaiko, H., & Ohorodnik, M. (2022). Doslidzhennya innovatsiynykh rishenʹ dlya onovlennya isnuyuchykh biznes-modeley i suchasnykh servisnykh tekhnolohiy u restorannomu biznesi [Research of innovative solutions for updating existing business models and modern service technologies in restaurant business]. Restorannyi i hotelnyi konsaltynh. Innovatsii. - Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, Vol. 5 (2)2, 229-238. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270098 [in Ukrainian].
4. Kish, G. V.(2023) Innovatsiini tekhnolohii v diialnosti hotelno-restorannykh pidpryiemstv [Innovative technologies in the operation of hotel and restaurant enterprises]. Aktualni pytannia u suchasnii nautsi. - Current issues in modern science, Vol. 6(12), 65-77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77 [in Ukrainian].
5. Korkach, H., Kotuzaki, O., Nikitchina, T., & Shunko, H. (2021) Tekhnolohichni innovatsii v restorannomu biznesi dlia zabezpechennia konkurentospromozhnosti zakladu [Technological innovations in the restaurant business for provision the competitiveness of restaurants]. Ekonomika kharchovoi promyslovosti - Food Industry Economics, Vol. 13 (4), 69-74. DOI https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2194 [in Ukrainian].
6. Lysіuk, T., Tereshchuk, O., & Pasichnyk, M. (2022). Innovatsiini tekhnolohii u hotelno-restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies In the hotel and restaurant]. Ekonomika ta suspilstvo. - Economy and society, Vol. 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11. Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1450/1395 [in Ukrainian].
7. Maliuta, L., Sherstiuk, R., & Ostrovska, H. (2021). Event-menedzhment v industriyi turyzmu [Event Management in Tourism Industry]. Tsentralnoukrainskyi naukovyi visnyk. Ekonomichni nauky - Central Ukrainian Scientific Bulletin. Vol. 6 (39), 220-230. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2021.6(39).220-230 [in Ukrainian].
8. Ostrovska, H. (2021) Kreatyvnyi menedzhment yak dominanta innovatsiinykh pidpryiemstv [Creative management as dominant of innovative enterprises]. Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava. - Socio-Economic Problems and the State, Vol. 25, 2, 625-640. DOI: https://doi.org/10.33108/sepd2022.02.625. Retrieved from http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21hyodip.pdf [in Ukrainian].
9. Postova, V. (2023). Perspektyvy vprovadzhennya intelektualʹnoyi avtomatyzatsiyi v restorannyy biznes v umovakh pislyavoyennoho vidnovlennya Ukrayiny [Prospects of implementation of intelligentautomation in the restaurant businessin the conditions of post-war reconstructionof Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and Society, Vol. 49. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-49-41. Retrieved from https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-49-41 [in Ukrainian].
10. Protsak, K., & Peredrii, M. (2022). Restorannyy biznes v umovakh kryzy: problemy ta napryamky rozvytku [Restaurant business in crisis conditions: problems and directions of development]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and Society, Vol. 44. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-49. Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1821/1757 [in Ukrainian].
11. Riabenka, M. (2022). Vprovadzhennya informatsiynykh komp'yuternykh tekhnolohiy u restorannomu biznesi [Implementation of information computer technologies in the restaurant business]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and Society, Vol. 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-65. Retrieved from https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=28739.pdf [in Ukrainian].
12. Fedosova, K. (2022). Vykorystan nia informatsiino-komunikatsiinykh tekhnolohii v restorannomu biznesi v period pandemii COVID-19 [Use of information and communication technologies in the restaurant business during the COVID-19 pandemic]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and society, Vol. 35. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-35-20. Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1085/1042 [in Ukrainian].
13. FudTekh Ukrayiny [FoodTech of Ukraine]. (n.d.). newfood. Retrieved from https://newfood.media/2022/02/06/fudtekh-ukrainy-2022-trendy-investory-novynky-startapy-kompanii/ [in Ukrainian].
14. Yazina, V., Vishnikina, O., & Pohrebniak, A. (2021). Suchasni systemy avtomatyzatsii ustatkuvannia pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [Modern systems of automation of equipment of establishments of restaurant economy]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and Society, Vol. 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-60 [in Ukrainian].
15. Target Global. Ofitsiinyi sait. [Target Global. Official site]. (n.d.). targetglobal.vc. Retrieved from https://www.targetglobal.vc/ [in English].
Пристатейна бібліографія
1. Гузар У., Голод А., Паска М., Феленчак Ю., Федоришина Л. Cтановлення індустрії гостинності як чинника підвищення конкурентоспроможності національної економіки. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice. 2022. Вип. 3 (44). С. 208-215. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.3.44.2022.3596
2. Доставка їжі в Україні та світі – розкіш чи нова норма? URL: https://www.epravda.com.ua/rus/columns/2023/12/29/708250/ (дата звернення: 24.11.2023)
3. Завадинська О., Ніколайко Г., Огороднік М. Дослідження інноваційних рішень для оновлення існуючих бізнес-моделей і сучасних сервісних технологій у ресторанному бізнесі. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2022. Т. 5. № 2. С. 229-238. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270098
4. Кіш Г. В. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 6 (12). С. 65–77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77.
5. Коркач Г., Котузаки О., Нікітчіна Т., Шунько Г. Технологічні інновації в ресторанному бізнесі для забезпечення конкурентоспроможності закладу. Економіка харчової промисловості. 2021. Т.13. № 4. С. 69-74. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2194.
6. Лисюк Т., Терещук О., Пасічник М. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. № 40. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1450/1395 (дата звернення: 28.12.2023)
7. Малюта Л. Я., Шерстюк Р. П., Островська Г. Й. Event-менеджмент в індустрії туризму. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки. Вип. 6 (39). Кропивницький: ЦНТУ, 2021. С. 220-230. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2021.6(39).220-230.
8. Островська Г. Креативний менеджмент як домінанта інноваційних підприємств. Соціально-економічні проблеми і держава. 2021. Вип. 2 (25). С. 625-640. DOI: https://doi.org/10.33108/sepd2022.02.625. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21hyodip.pdf (дата звернення: 03.01.2024)
9. Постова В. Перспективи впровадження інтелектуальної автоматизації в ресторанний бізнес в умовах післявоєнного відновлення України. Економіка та суспільство. 2023. № 49. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-49-41. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2331/2253 (дата звернення: 28.12.2023)
10. Процак К., Передрій М. Ресторанний бізнес в умовах кризи: проблеми та напрямки розвитку. Економіка та суспільство. 2022. № 44. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-49. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1821/1757 (дата звернення: 29.12.2023)
11. Рябенька М. О. Впровадження інформаційних комп’ютерних технологій у ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 41. 6 с. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=28739.pdf (дата звернення: 25.11.2023)
12. Федосова К. Використання інформаційно-комунікаційних технологій в ресторанному бізнесі в період пандемії covid-19. Економіка та суспільство. 2022. №35. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-35-20. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1085/1042 (дата звернення: 27.11.2023)
13. Фудтех України. URL: https://newfood.media/2022/02/06/fudtekh-ukrainy-2022-trendy-investory-novynky-startapy-kompanii/
14. Язіна В., Вишнікіна О., Погребняк А. Сучасні системи автоматизації устаткування підприємств ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2021. № 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-60
15. Target Global. Офіційний сайт. URL: https://www.targetglobal.vc/ (дата звернення: 25.11.2023)
Copyright (c) 2023 Г.Й. Островська, Р.П. Шерстюк, О.О. Летун
Аналіз ринкових тенденцій інтелектуальної автоматизації ресторанного бізнесу
Про авторів
Г. Й. Островська, доцент, кандидат економічних наук, доцент кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль, Україна, ОRCID: https://orcid.org/0000-0002-9318-2258, e-mail: h.ostrovska@gmail.com
Р.П. Шерстюк, доцент, доктор економічних наук, завідувач кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, м. Тернопіль, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6253-9421, e-mail: romsher85@gmail.com
О.О. Летун, аспірант кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг, м. Тернопіль, Україна, https://orcid.org/0009-0002-7958-678X, e-mail: alexletunblack@gmail.com
Анотація
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
1. Huzar, U., Holod, A., Paska, M., Felenchak, Y,. & Fedoryshyna L. (2022). Stanovlennya industriyi hostynnosti yak chynnyka pidvyshchennya konkurentospromozhnosti natsionalʹnoyi ekonomiky [Establishment of the hospitality industry as a factor in increasing the competitiveness of the national economy]. Financial and credit activity problems of theory and practice, Vol. 3, 208-215. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.3.44.2022.3596 [in Ukrainian].
2. Dostavka yizhi v Ukrayini ta sviti – rozkish chy nova norma? [Food delivery in Ukraine and the world – a luxury or the new norm?]. (n.d.). epravda.com.ua. Retrieved from https://www.epravda.com.ua/rus/columns/2023/12/29/708250/ [in Ukrainian].
3. Zavadynska, O., Nikolaiko, H., & Ohorodnik, M. (2022). Doslidzhennya innovatsiynykh rishenʹ dlya onovlennya isnuyuchykh biznes-modeley i suchasnykh servisnykh tekhnolohiy u restorannomu biznesi [Research of innovative solutions for updating existing business models and modern service technologies in restaurant business]. Restorannyi i hotelnyi konsaltynh. Innovatsii. - Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, Vol. 5 (2)2, 229-238. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270098 [in Ukrainian].
4. Kish, G. V.(2023) Innovatsiini tekhnolohii v diialnosti hotelno-restorannykh pidpryiemstv [Innovative technologies in the operation of hotel and restaurant enterprises]. Aktualni pytannia u suchasnii nautsi. - Current issues in modern science, Vol. 6(12), 65-77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77 [in Ukrainian].
5. Korkach, H., Kotuzaki, O., Nikitchina, T., & Shunko, H. (2021) Tekhnolohichni innovatsii v restorannomu biznesi dlia zabezpechennia konkurentospromozhnosti zakladu [Technological innovations in the restaurant business for provision the competitiveness of restaurants]. Ekonomika kharchovoi promyslovosti - Food Industry Economics, Vol. 13 (4), 69-74. DOI https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2194 [in Ukrainian].
6. Lysіuk, T., Tereshchuk, O., & Pasichnyk, M. (2022). Innovatsiini tekhnolohii u hotelno-restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies In the hotel and restaurant]. Ekonomika ta suspilstvo. - Economy and society, Vol. 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11. Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1450/1395 [in Ukrainian].
7. Maliuta, L., Sherstiuk, R., & Ostrovska, H. (2021). Event-menedzhment v industriyi turyzmu [Event Management in Tourism Industry]. Tsentralnoukrainskyi naukovyi visnyk. Ekonomichni nauky - Central Ukrainian Scientific Bulletin. Vol. 6 (39), 220-230. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2021.6(39).220-230 [in Ukrainian].
8. Ostrovska, H. (2021) Kreatyvnyi menedzhment yak dominanta innovatsiinykh pidpryiemstv [Creative management as dominant of innovative enterprises]. Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava. - Socio-Economic Problems and the State, Vol. 25, 2, 625-640. DOI: https://doi.org/10.33108/sepd2022.02.625. Retrieved from http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21hyodip.pdf [in Ukrainian].
9. Postova, V. (2023). Perspektyvy vprovadzhennya intelektualʹnoyi avtomatyzatsiyi v restorannyy biznes v umovakh pislyavoyennoho vidnovlennya Ukrayiny [Prospects of implementation of intelligentautomation in the restaurant businessin the conditions of post-war reconstructionof Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and Society, Vol. 49. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-49-41. Retrieved from https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-49-41 [in Ukrainian].
10. Protsak, K., & Peredrii, M. (2022). Restorannyy biznes v umovakh kryzy: problemy ta napryamky rozvytku [Restaurant business in crisis conditions: problems and directions of development]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and Society, Vol. 44. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-49. Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1821/1757 [in Ukrainian].
11. Riabenka, M. (2022). Vprovadzhennya informatsiynykh komp'yuternykh tekhnolohiy u restorannomu biznesi [Implementation of information computer technologies in the restaurant business]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and Society, Vol. 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-65. Retrieved from https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=28739.pdf [in Ukrainian].
12. Fedosova, K. (2022). Vykorystan nia informatsiino-komunikatsiinykh tekhnolohii v restorannomu biznesi v period pandemii COVID-19 [Use of information and communication technologies in the restaurant business during the COVID-19 pandemic]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and society, Vol. 35. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-35-20. Retrieved from https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1085/1042 [in Ukrainian].
13. FudTekh Ukrayiny [FoodTech of Ukraine]. (n.d.). newfood. Retrieved from https://newfood.media/2022/02/06/fudtekh-ukrainy-2022-trendy-investory-novynky-startapy-kompanii/ [in Ukrainian].
14. Yazina, V., Vishnikina, O., & Pohrebniak, A. (2021). Suchasni systemy avtomatyzatsii ustatkuvannia pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [Modern systems of automation of equipment of establishments of restaurant economy]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and Society, Vol. 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-60 [in Ukrainian].
15. Target Global. Ofitsiinyi sait. [Target Global. Official site]. (n.d.). targetglobal.vc. Retrieved from https://www.targetglobal.vc/ [in English].
Пристатейна бібліографія
1. Гузар У., Голод А., Паска М., Феленчак Ю., Федоришина Л. Cтановлення індустрії гостинності як чинника підвищення конкурентоспроможності національної економіки. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice. 2022. Вип. 3 (44). С. 208-215. DOI: https://doi.org/10.55643/fcaptp.3.44.2022.3596
2. Доставка їжі в Україні та світі – розкіш чи нова норма? URL: https://www.epravda.com.ua/rus/columns/2023/12/29/708250/ (дата звернення: 24.11.2023)
3. Завадинська О., Ніколайко Г., Огороднік М. Дослідження інноваційних рішень для оновлення існуючих бізнес-моделей і сучасних сервісних технологій у ресторанному бізнесі. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2022. Т. 5. № 2. С. 229-238. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270098
4. Кіш Г. В. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 6 (12). С. 65–77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77.
5. Коркач Г., Котузаки О., Нікітчіна Т., Шунько Г. Технологічні інновації в ресторанному бізнесі для забезпечення конкурентоспроможності закладу. Економіка харчової промисловості. 2021. Т.13. № 4. С. 69-74. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2194.
6. Лисюк Т., Терещук О., Пасічник М. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. № 40. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1450/1395 (дата звернення: 28.12.2023)
7. Малюта Л. Я., Шерстюк Р. П., Островська Г. Й. Event-менеджмент в індустрії туризму. Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки. Вип. 6 (39). Кропивницький: ЦНТУ, 2021. С. 220-230. DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2021.6(39).220-230.
8. Островська Г. Креативний менеджмент як домінанта інноваційних підприємств. Соціально-економічні проблеми і держава. 2021. Вип. 2 (25). С. 625-640. DOI: https://doi.org/10.33108/sepd2022.02.625. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21hyodip.pdf (дата звернення: 03.01.2024)
9. Постова В. Перспективи впровадження інтелектуальної автоматизації в ресторанний бізнес в умовах післявоєнного відновлення України. Економіка та суспільство. 2023. № 49. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-49-41. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2331/2253 (дата звернення: 28.12.2023)
10. Процак К., Передрій М. Ресторанний бізнес в умовах кризи: проблеми та напрямки розвитку. Економіка та суспільство. 2022. № 44. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-44-49. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1821/1757 (дата звернення: 29.12.2023)
11. Рябенька М. О. Впровадження інформаційних комп’ютерних технологій у ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 41. 6 с. URL: https://sel.vtei.edu.ua/repository/g.php?fname=28739.pdf (дата звернення: 25.11.2023)
12. Федосова К. Використання інформаційно-комунікаційних технологій в ресторанному бізнесі в період пандемії covid-19. Економіка та суспільство. 2022. №35. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-35-20. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1085/1042 (дата звернення: 27.11.2023)
13. Фудтех України. URL: https://newfood.media/2022/02/06/fudtekh-ukrainy-2022-trendy-investory-novynky-startapy-kompanii/
14. Язіна В., Вишнікіна О., Погребняк А. Сучасні системи автоматизації устаткування підприємств ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2021. № 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-60
15. Target Global. Офіційний сайт. URL: https://www.targetglobal.vc/ (дата звернення: 25.11.2023)
Copyright (c) 2023 Г.Й. Островська, Р.П. Шерстюк, О.О. Летун