DOI: https://doi.org/10.32515/2663-1636.2021.7(40).39-45
Креативно-інтелектуальна складова –драйвер ресторанного бізнесу
Про авторів
О.Г. Яворська, доцент, доктор економічних наук, професор кафедри туризму та готельно-ресторанного бізнесу, Київський національний університет технологій та дизайну, м. Київ, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4499-6853, e-mail: Yavorska.oh@knutd.edu.ua
Анотація
У статті розглянуто сучасний стан та роль креативно-інтелектуальної складової підприємств ресторанної індустрії в подолання кризового стану даного сектору сфери послуг в умовах пандемії та поширення Covid-19. Визначено, що креативно-інтелектуальні активи підприємств ресторанної індустрії постають активаторами розвитку даного сектору сфери послуг, а також простором формування інноваційних форм організації роботи закладів харчування.
Ключові слова
сфера послуг, ресторанний бізнес, корпоративні активи, пандемія
Повний текст:
PDF
Посилання
1. 2021 Restaurant Tech Ecosystem. (2021). horeca-ukraine.com. Retrieved from https://horeca-ukraine.com/2021-restaurant-tech-ecosystem-razvitie-innovacionnyh-informacionnyh-tehnologij/ [in English].
2. Dam, I.V., Wood, B., Sacks, G., Allais, O. Vandevijvere, S. A detailed mapping of the food industry in the European single market: similarities and differences in market structure across countries and sectors. (2021). pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33902639/ [in English].
3. Former SpaceX engineers create robotic pizza-making machine. (2021). www.vendingmarketwatch.com. Retrieved from https://www.vendingmarketwatch.com/equipment/news/21250852/former -spacex-engineers-create-robotic-pizzamaking-machine-stellar-food-truck-hits-las-roads-in-2022 [in English].
4. HoReCa. Retrieved from https://horeca-ukraine.com/statistika-onlajn-zakazov-v-restoranah/ [in Ukrainian].
5. Lippert, J.F., Furnari, M.B., & Kriebel, C.W. (2021). The Impact of the COVID-19 Pandemic on Occupational Stress in Restaurant Work: A Qualitative Study. Int. J. Environ. Res. Public Health, 18, 103-178 [in English].
6. Restaurant Industry in Free Fall. (2020). restaurant.org. Retrieved from https://restaurant.org/research-and-media/media/press-releases/restaurant-industry-in-free-fall;-10,000-close-in-three-months/ [in English].
7. Spence C., Youssef J., & Levitan C.A. (2021). Delivering the Multisensory Experience of Dining-Out, for Those Dining-In, During the Covid Pandemic. Front. Psychol. 12. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 34367003/ [in English].
8. Vojinovic І. (2020). 60+ Delicious Restaurant Industry Statistics – 2020 Edition. www.smallbizgenius.net. Retrieved from https://www.smallbizgenius.net/by-the-numbers/restaurant-industry-statistics/#gref/ [in English].
9. Ivanova, L., & Vovchansjka, O. (2020). Vplyv pandemii Sovid-19 na koniunkturu rynku restorannykh posluh [The impact of the Соvid-19 pandemic on the situation in the restaurant services market]. Suchasni tendentsii rozvytku industrii hostynnosti – Modern trends in the hospitality industry, 1, 45-50 [in Ukrainian].
10. Malovychko, S.V., & Karabaza, I.A. (2020). Pynok restorannykh posluh: osoblyvosti povedinky spozhyvachiv ta tendentsii rozvytku v CShA, ES ta Ukraini [Restaurant service market: features of consumer’s behaviour and development trends in the USA, EU and Ukraine]. Visnyk DonNUET – Bulletin of DonNUET, 1, 83-91 [in Ukrainian].
11. Nikolajchuk, О.А. (2021). Trendy rozvytku vitchyznianoi industrii hostynnosti v umovakh COVID-19 [Trends in the development of the domestic hospitality industry in terms of COVID-19]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina – Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University, 13, 108-114 [in Ukrainian].
12. Chernomazjuk, A.Gh. (2014). Innovatsii u sferi hotelno-restorannoho biznesu [Innovations in the hotel and restaurant business]. Ekonomichni nauky – Economic sciences, 5 (2), 269-272 [in Ukrainian].
13. Yavorska, O.G. (2018). Rozghliad teorii intelektualnoho kapitalu v postneklasychnii naukovii realnosti [Consideration of the theory of intellectual capital in post-classical scientific reality]. Visnyk Zaporizkoho natsionalnoho universytetu – Bulletin of the Zaporizhzhya National University, 3 (39), 106-111 [in Ukrainian].
14. Yavorska, O.G. (2020). Intelektualnyi kapital: ekonomichna sutnist, formuvannia, upravlinnia [Intellectual capital: economic essence, formation management]. Ekonomichnyi visnyk – Economic Bulletin., 6, 185-193 [in Ukrainian].
Пристатейна бібліографія
- Гончаренко Н.В. Реорганізація ресторанного бізнесу в умовах пандемії коронавірусу COVID-19. Держава та регіони. 2021. № 3. С. 40–46.
- Гребенюк Г.М., Марценюк Л.В., Задоя В.О., Пікуліна О.В. Трансформація та розвиток підприємств ресторанного бізнесу України в умовах пандемії. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 7. С. 14–19.
- Гросул В.А., Балацька Н.Ю. Модель оцінки можливостей розвитку підприємств ресторанного бізнесу України в умовах пандемії Сovid 2019. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. 2020. Т. 31(70). № 3. С. 121–126.
- Маловичко С.В., Карабаза І.А. Pинок ресторанних послуг: особливості поведінки споживачів та тенденції розвитку в CША, країнах ЄС та Україні. Вісник ДонНУЕТ. 2020. № 1. С. 83-91.
- Ніколайчук О.А. Тренди розвитку вітчизняної індустрії гостинності в умовах COVID-19. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. 2021. T. 13. C. 108-114.
- Саковська О.М. Тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу в умовах пандемії коронавірусу : матеріали круглого столу “Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу” (Одеса, 19 квітня 2021 р.). Одеський національний економічний університет. Одеса, 2021. С. 107–110.
- Черномазюк А.Г. Інновації у сфері готельно-ресторанного бізнесу. Економічні науки. 2014. № 5. Т. 2. С. 269-272.
- Шикіна О.В. Сучасні тенденції функціонування ресторанного бізнесу : матеріали круглого столу “Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу” (Одеса, 19 квітня 2021 р.). Одеський національний економічний університет. Одеса, 2021. С. 135–140.
- Яворська О.Г. Інтелектуальний капітал: економічна сутність, формування, управління . Економічний вісник. 2020. Вип. 6. С. 185-193.
- Яворська О.Г. Розгляд теорії інтелектуального капіталу в постнекласичній науковій реальності . Вісник Запорізького національного університету. 2018. № 3 (39). С. 106-111.
- 2021 Restaurant Tech Ecosystem. URL: https://horeca-ukraine.com/2021-restaurant-tech-ecosystem-razvitie-innovacionnyh-informacionnyh-tehnologij/ (дата звернення: 11.12.2021).
- Dam I.V., Wood B., Sacks G., Allais O. Vandevijvere S. A detailed mapping of the food industry in the European single market: similarities and differences in market structure across countries and sectors. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33902639/. (дата звернення: 14.12.2021).
- Former SpaceX engineers create robotic pizza-making machine. URL: https://www.vendingmarketwatch.com/equipment/news/21250852/former-spacex-engineers-create-robotic-pizzamaking-machine-stellar-food-truck-hits-las-roads-in-2022. (дата звернення: 14.12.2021).
- HoReCa. URL: https://horeca-ukraine.com/statistika-onlajn-zakazov-v-restoranah/. (дата звернення: 11.12.2021).
- Lippert J.F. The Impact of the COVID-19 Pandemic on Occupational Stress in Restaurant Work: A Qualitative Study/ J.F. Lippert, M.B. Furnari, C.W. Kriebel // Int. J. Environ. Res. Public Health. 2021. № 18. Р. 103-178. (дата звернення: 11.12.2021).
- Restaurant Industry in Free Fall. URL: https://restaurant.org/research-and-media/media/press-releases/restaurant-industry-in-free-fall;-10,000-close-in-three-months/. (дата звернення: 09.12.2021).
- Spence C., Youssef J., Levitan C.A. Delivering the Multisensory Experience of Dining-Out, for Those Dining-In, During the Covid Pandemic. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34367003/. (дата звернення: 09.12.2021).
- Vojinovic І. 60+ Delicious Restaurant Industry Statistics – 2020 Edition. URL: https://www.smallbizgenius.net/by-the-numbers/restaurant-industry-statistics/#gref /. (дата звернення: 13.12.2021).
Copyright (c) 2021 О.Г. Яворська
Креативно-інтелектуальна складова –драйвер ресторанного бізнесу
Про авторів
О.Г. Яворська, доцент, доктор економічних наук, професор кафедри туризму та готельно-ресторанного бізнесу, Київський національний університет технологій та дизайну, м. Київ, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4499-6853, e-mail: Yavorska.oh@knutd.edu.ua
Анотація
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
1. 2021 Restaurant Tech Ecosystem. (2021). horeca-ukraine.com. Retrieved from https://horeca-ukraine.com/2021-restaurant-tech-ecosystem-razvitie-innovacionnyh-informacionnyh-tehnologij/ [in English].
2. Dam, I.V., Wood, B., Sacks, G., Allais, O. Vandevijvere, S. A detailed mapping of the food industry in the European single market: similarities and differences in market structure across countries and sectors. (2021). pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33902639/ [in English].
3. Former SpaceX engineers create robotic pizza-making machine. (2021). www.vendingmarketwatch.com. Retrieved from https://www.vendingmarketwatch.com/equipment/news/21250852/former -spacex-engineers-create-robotic-pizzamaking-machine-stellar-food-truck-hits-las-roads-in-2022 [in English].
4. HoReCa. Retrieved from https://horeca-ukraine.com/statistika-onlajn-zakazov-v-restoranah/ [in Ukrainian].
5. Lippert, J.F., Furnari, M.B., & Kriebel, C.W. (2021). The Impact of the COVID-19 Pandemic on Occupational Stress in Restaurant Work: A Qualitative Study. Int. J. Environ. Res. Public Health, 18, 103-178 [in English].
6. Restaurant Industry in Free Fall. (2020). restaurant.org. Retrieved from https://restaurant.org/research-and-media/media/press-releases/restaurant-industry-in-free-fall;-10,000-close-in-three-months/ [in English].
7. Spence C., Youssef J., & Levitan C.A. (2021). Delivering the Multisensory Experience of Dining-Out, for Those Dining-In, During the Covid Pandemic. Front. Psychol. 12. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 34367003/ [in English].
8. Vojinovic І. (2020). 60+ Delicious Restaurant Industry Statistics – 2020 Edition. www.smallbizgenius.net. Retrieved from https://www.smallbizgenius.net/by-the-numbers/restaurant-industry-statistics/#gref/ [in English].
9. Ivanova, L., & Vovchansjka, O. (2020). Vplyv pandemii Sovid-19 na koniunkturu rynku restorannykh posluh [The impact of the Соvid-19 pandemic on the situation in the restaurant services market]. Suchasni tendentsii rozvytku industrii hostynnosti – Modern trends in the hospitality industry, 1, 45-50 [in Ukrainian].
10. Malovychko, S.V., & Karabaza, I.A. (2020). Pynok restorannykh posluh: osoblyvosti povedinky spozhyvachiv ta tendentsii rozvytku v CShA, ES ta Ukraini [Restaurant service market: features of consumer’s behaviour and development trends in the USA, EU and Ukraine]. Visnyk DonNUET – Bulletin of DonNUET, 1, 83-91 [in Ukrainian].
11. Nikolajchuk, О.А. (2021). Trendy rozvytku vitchyznianoi industrii hostynnosti v umovakh COVID-19 [Trends in the development of the domestic hospitality industry in terms of COVID-19]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina – Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University, 13, 108-114 [in Ukrainian].
12. Chernomazjuk, A.Gh. (2014). Innovatsii u sferi hotelno-restorannoho biznesu [Innovations in the hotel and restaurant business]. Ekonomichni nauky – Economic sciences, 5 (2), 269-272 [in Ukrainian].
13. Yavorska, O.G. (2018). Rozghliad teorii intelektualnoho kapitalu v postneklasychnii naukovii realnosti [Consideration of the theory of intellectual capital in post-classical scientific reality]. Visnyk Zaporizkoho natsionalnoho universytetu – Bulletin of the Zaporizhzhya National University, 3 (39), 106-111 [in Ukrainian].
14. Yavorska, O.G. (2020). Intelektualnyi kapital: ekonomichna sutnist, formuvannia, upravlinnia [Intellectual capital: economic essence, formation management]. Ekonomichnyi visnyk – Economic Bulletin., 6, 185-193 [in Ukrainian].
Пристатейна бібліографія
- Гончаренко Н.В. Реорганізація ресторанного бізнесу в умовах пандемії коронавірусу COVID-19. Держава та регіони. 2021. № 3. С. 40–46.
- Гребенюк Г.М., Марценюк Л.В., Задоя В.О., Пікуліна О.В. Трансформація та розвиток підприємств ресторанного бізнесу України в умовах пандемії. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 7. С. 14–19.
- Гросул В.А., Балацька Н.Ю. Модель оцінки можливостей розвитку підприємств ресторанного бізнесу України в умовах пандемії Сovid 2019. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. 2020. Т. 31(70). № 3. С. 121–126.
- Маловичко С.В., Карабаза І.А. Pинок ресторанних послуг: особливості поведінки споживачів та тенденції розвитку в CША, країнах ЄС та Україні. Вісник ДонНУЕТ. 2020. № 1. С. 83-91.
- Ніколайчук О.А. Тренди розвитку вітчизняної індустрії гостинності в умовах COVID-19. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. 2021. T. 13. C. 108-114.
- Саковська О.М. Тенденції розвитку готельно-ресторанного бізнесу в умовах пандемії коронавірусу : матеріали круглого столу “Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу” (Одеса, 19 квітня 2021 р.). Одеський національний економічний університет. Одеса, 2021. С. 107–110.
- Черномазюк А.Г. Інновації у сфері готельно-ресторанного бізнесу. Економічні науки. 2014. № 5. Т. 2. С. 269-272.
- Шикіна О.В. Сучасні тенденції функціонування ресторанного бізнесу : матеріали круглого столу “Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу” (Одеса, 19 квітня 2021 р.). Одеський національний економічний університет. Одеса, 2021. С. 135–140.
- Яворська О.Г. Інтелектуальний капітал: економічна сутність, формування, управління . Економічний вісник. 2020. Вип. 6. С. 185-193.
- Яворська О.Г. Розгляд теорії інтелектуального капіталу в постнекласичній науковій реальності . Вісник Запорізького національного університету. 2018. № 3 (39). С. 106-111.
- 2021 Restaurant Tech Ecosystem. URL: https://horeca-ukraine.com/2021-restaurant-tech-ecosystem-razvitie-innovacionnyh-informacionnyh-tehnologij/ (дата звернення: 11.12.2021).
- Dam I.V., Wood B., Sacks G., Allais O. Vandevijvere S. A detailed mapping of the food industry in the European single market: similarities and differences in market structure across countries and sectors. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33902639/. (дата звернення: 14.12.2021).
- Former SpaceX engineers create robotic pizza-making machine. URL: https://www.vendingmarketwatch.com/equipment/news/21250852/former-spacex-engineers-create-robotic-pizzamaking-machine-stellar-food-truck-hits-las-roads-in-2022. (дата звернення: 14.12.2021).
- HoReCa. URL: https://horeca-ukraine.com/statistika-onlajn-zakazov-v-restoranah/. (дата звернення: 11.12.2021).
- Lippert J.F. The Impact of the COVID-19 Pandemic on Occupational Stress in Restaurant Work: A Qualitative Study/ J.F. Lippert, M.B. Furnari, C.W. Kriebel // Int. J. Environ. Res. Public Health. 2021. № 18. Р. 103-178. (дата звернення: 11.12.2021).
- Restaurant Industry in Free Fall. URL: https://restaurant.org/research-and-media/media/press-releases/restaurant-industry-in-free-fall;-10,000-close-in-three-months/. (дата звернення: 09.12.2021).
- Spence C., Youssef J., Levitan C.A. Delivering the Multisensory Experience of Dining-Out, for Those Dining-In, During the Covid Pandemic. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34367003/. (дата звернення: 09.12.2021).
- Vojinovic І. 60+ Delicious Restaurant Industry Statistics – 2020 Edition. URL: https://www.smallbizgenius.net/by-the-numbers/restaurant-industry-statistics/#gref /. (дата звернення: 13.12.2021).
Copyright (c) 2021 О.Г. Яворська